Супер библиотекари – БДС на 63. Сајму књига

Библиотекарско друштво Србије је, у сарадњи са Амбасадом САД у Београду, реализовало пројекат под називом „Књиге повезују људе“ током 63. Међународног сајма књига у Београду, од 21. до 28. октобра 2018. године. Пројекат је кроз сарадњу Друштва и Амбасаде омогућио да се на закупљеном штанду од 64 квадратна метра у Хали 4 Београдског сајма одржи низ програма и активности који су имали две кључне теме: промоцију преведене америчке књижевности и промоцију библиотечко-информационе делатности током трајања највећег регионалног сајма књига. Пројекат су подржали Удружење професионалних издавача Србије и Удружење издавача и књижара Србије.



Захваљујући члановима БДС, запосленима Амбасаде САД, библиотекарима, књижевницима, књижевним критичарима, преводиоцима, уредницима издавачких кућа, новинарима, волонтерима са Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду и са Факултета организационих наука у Београду, и другим сарадницима Друштва, током недељу дана организовано је 25 различитих програма, са преко 65 учесника. Посебно је значајно рећи да су сви планирани програми реализовани, као и да су сви позвани учесници љубазно одвојили своје време и помогли да имамо врло динамичан и разноврстан програм на штанду.


Током недеље Сајма књига организован је низ промоција преведене америчке књижевности у последње три године, са објављеном селективном библиографијом „Библиографија превода америчке књижевности на српски језик: књиге: 2015-2018“ (аутори Тамара Јанковић, Емина Чано Томић, Тијана Бежанић и Богдан Трифуновић), изложбом изабраних 140 наслова (на српском и енглеском језику) и пратећим каталогом „Књиге повезују људе“ (аутори Богдан Трифуновић, Марија Радуловић и Александар Вукајловић). Свакодневно су приређивани књижевни сусрети посвећени значајним америчким писцима: Џеку Керуаку, Вамику Волкану (који је лично присуствовао промоцији своје прве преведене књиге на српски „Имигранти и избеглице“), Џонатану Френзену, Дону Делилу, Дејвиду Фостеру Воласу, Чарлсу Симићу (уз учешће Симића путем видео линка). Поред тога, љубазношћу уреднице РТС Неде Валчић Лазовић и Архиве РТС, за потребе пројекта уступљени су снимци интервјуа са савременим америчким писцима из серијала РТС „Савремени светски писци“, па су сваког дана емитовани у два термина снимци интервјуа са Изабелом Аљенде, Полом Остером, Џонатаном Френзеном, Салманом Руждијем, Сири Хуствет, Мајклом Канингеном и Ирвином Јаломом.


У циљу промовисања пројекта и анимирања посетилаца Сајма књига урађен је и онлајн квиз у софтверу Кахут (Kahoot), са 15 питања о познавању савремене америчке књижевности, који су заинтересовани могли да попуне на штанду коришћењем својих мобилних телефона. Аутори квиза су библиотекари Градске библиотеке у Чачку. Најбољима у квизу из пројекта су обезбеђене и вредне награде, па је троје најбољих учесника добило таблет уређај, мобилни телефон и флеш меморију. Преко 100 особа узело је учешће у квизу, играјући се са апликацијом, између осталих и амбасадор САД Кајл Скот са супругом, током обиласка штанда са запосленима Амбасаде у недељу 21. октобра.


Други сегмент активности био је резервисан за промоцију библиотечко-информационе делатности, што је привукло велику пажњу колега из свих типова библиотека Србије, али и шире. Шест дана су се смењивали разни програми, који су се бавили питањем будућности библиографије у ери електронских каталога, електронским ресурсима за библиотеке (семинар организован уз сарадњу са представницима компанија EBSCO и Неолибрис, након кога су присутни добили сертификат и приступне податке за бесплатно коришћење великог дела EBSCO база података путем линка http://www.neolibris.rs/bds/), отвореним подацима и шанси која се пружа библиотекама да се укључе у процесе дигитализације електронске управе (уз учешће представнице Развојног програма Уједињених нација у Србији), дигиталним садржајима и сервисима за децу и младе који су већ у примени у библиотекама, школским библиотекама (трибина Друштва школских библиотекара Србије), видео трејлерима као новом формом приказа књига и популаризације читања, отвореним приступом, библиотекама и дигиталном хуманистиком, односно Циљевима одрживог развоја УН и активностима БДС на том пољу. Овај сегмент програма био је и својеврсна стручна конференција у малом, која је према укупном броју учесника и заинтересоване публике била веома успешна.

Укупна посета штанда БДС током 63. Сајма књига била је преко 1.500 посетилаца, док је програме у публици пратило близу 500 особа. Штанд БДС био је и место окупљања библиотекара и других стручњака из сродних области, где се могло поразговарати, одморити или попити неко освежење, чиме су колеге из читаве Србије, Црне Горе и других земаља имале место које су могли да назову својим на Сајму. Истовремено, сви заинтересовани могли су да постану и „Супер библиотекари“, фотографисањем на постеру који је урађен за промоцију наше струке током Сајма књига. Осим библиотекара из Србије на штанду су боравиле и колеге из Црне Горе и Босне и Херцеговине, а од страних посетилаца издвајамо госте из Сједињених Америчких Држава.

Библиотекарско друштво Србије веома је задовољно резултатима пројекта „Књиге повезују људе“, што је први пут да се на овај начин чланови БДС укључе у активности Сајма књига у Београду. Надамо се да ће и наредних година бити могућности да Друштво, уз партнере, обезбеди сличан програм на свом штанду, како би се библиотекари и даље окупљали око БДС.

БДС се захваљује свима на учешћу, као и на подршци која је упућена Друштву лично или путем Facebook странице, где су објављене и фотографије са догађаја током Сајма, на адреси https://www.facebook.com/Bibliotekarsko-drustvo-Srbije-Serbian-Library-Association-144356818985110/

Библиотекарско друштво Србије још једном се захваљују Амбасади САД у Београду на подршци идеји и читавом пројекту, који се не би могао реализовати средствима БДС. Хвала и великој групи од 22 волонтера, који су се побринули да све функционише без већих проблема током осам дана програма!

You may also like...