Одржана заједничка свечана седница управа ДБРС и БДС

У петак, 4. јуна 2021, представници УО и НО Библиотекарског друштва Србије отпутовали су у Вишеград, на прву заједничку седницу управа Друштва библиотекара Републике Српске и Библиотекарског друштва Србије, одржану у Културном центру „Иво Андрић”, у Вишеграду, са почетком у 13 часова.

У оквиру свечаног дела, након поздравне речи председнице Друштва библиотекара Републике Српске Стојке Мијатовић, присутнима је речи подршке и жеље за даљи успех у раду упутио начелник општине Вишеград Младен Ђурђевић. Присутнима су се обратили Љиља Петровић Зечић, потпредседница Друштва библиотекара и директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, проф. др Добрила Бегенишић, начелница Одељења за истраживање и развој библиотечко-информационог система – Матичног одељења у Народној библиотеци Србије и др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку. Након поздравних речи уследило је свечано уручење Награде „Ђорђе Пејановић” за најбољег библиотекара, најбољу библиотеку и најбољег менаџера, за 2019. и 2020. годину, као и награда библиотекарима заслужнима за дугогодишњи рад у Друштву библиотекара Републике Српске.

У радном делу седнице председник БДС Богдан Трифуновић изложио је предлог програма сарадње двеју струковних организација, која укључује сарадњу на реализацији вебинара и организацију заједничког стручног скупа у 2022. години, када БДС обележава 75 година постојања а ДБРС 25. Предавање на тему „Савремене технологије – задовољан корисник” одржала је Александра Рендић из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, а Бојана Грујић, МА, из Градске библиотеке у Новом Саду, говорила је на тему „Савремена библиотека као креатор културне политике”.

У забавном делу програма наступиле су студенткиње Музичке академије у Источном Сарајеву. Заједничком седницом водећих професионалних удружења Републике Србије и Републике Српске продубљује се постојећа плодна сарадња између ова два друштва и наставља вишегодишња стручна размена знања и искуства у области библиотекарства.

You may also like...