In memoriam – Vesna Injac Malbaša

Весна Ињац-Малбаша (1960 – 2015)
библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, потпредседник Библиотекарског друштва Србије, члан Националног савета за културу Републике Србије, председник Националног комитета Србије за Унесков програм “Памћење света”.
У петак 3. априла 2015. године култура и посебно библиотекарство Србије прерано је изгубило врсног стручњака и драгу колегиницу – Весну Ињац Малбаша.
Весна Ињац је била запослена у Народној Библиотеци Србије као библиотекар саветник. Завршила је Филолошки факултет у Београду, Одсек за општу књижевност и теорију књижевности.
Била је заменик управника и руководилац Сектора за програме и пројекте НБС (2004-2012), члан Удружења књижевних преводилаца Србије, члан Националне комисије за информације и документацију при Институту за стандардизацију Србије. Била је члан и председник Комисије за доделу виших стручних звања у области библиотекарства у Србији (2002-2012), један од оснивача НВО Библиотека Плус.
Била је члан Координационе групе пројекта „Европска библиотека“ (2005-2012) један од НБС координатора за пројекат «Светска дигитална библиотека», један од координатора пројекта «Дигитална библиотека НБС» (2003-2012).
Била је члан Радне групе за анализу, професионални развој и перманентну едукацију у издаваштву при Министарству културе Републике Србије (2010-2011), члан Комисије за процену библиотечких пројеката при Министарству културе Републике Србије (2007-2012), члан радних група при Министарству културе Републике Србије за израду нацрта Закона о библиотечко-информационој делатности, Закона о старој и реткој библиотечкој грађи и Закона о обавезном примерку(2009-2011), који су усвојени у јулу 2011.
Објавила је неколико стручних монографија и преко стотину чланака из области библиотекарства и информационих наука у домаћим и иностраним стручним часописима, учествовала са излагањима на многим домаћим и међународним стручним и научним скуповима.
Превела је преко двадесет књига са француског на српски, члан је редакције едиције НБС «Савремена  библиотека», члан редакције едиције Клио «Библиотека Плус», члан редакције стручног часописа «Гласник Народне библиотеке Србије», члан редакције часописа «Библиотекар» Библиотекарског друштва Србије.
Била је члан Сталног комитета IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions – Међународна федерација библиотечких удружења и установа) Секције за статистику и евалуацију.
Добитник је награде «Ђура Даничић» Заједнице матичних библиотека Србије за 2009. годину и Повеље БДС за допринос развоју и унапређењу библиотекарства, 2014.
Усавршавала се у иностранству: специјализације Француске владе за област културне политике, библиотекарства и информационих наука (1996, 1998, 2000, 2002),  преводилачка специјализација Француског министарства културе (1999, 2003, 2007), стипендиста Америчке владе за програм «Информациони менаџмент» (2004) итд.
Подручја њеног посебног стручног интересовања биле су дигиталне библиотеке, дигитализација културне баштине, стручна терминологија, образовање библиотекара, библиотечка статистика, европски пројекти за библиотеке…
Била је неуморан, марљив и вредан библиотекар, стваралац, заљубљеник у своју професију, верујући до последњег дана у важну мисију библиотека данашњице и њене непролазне вредности у демокртаском друштву.
Оставила је јединствен и трајан печат у нашој култури, због чега ће је библиотечка и шира културна јавност Србије памтити са посебним пијететом и захвалношћу.
CB1SbV1VEAAd5H0
 

You may also like...