XV конференција БДС и Дан библиотекара 2018

У организацији Библиотекарског друштва Србије (БДС), Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, од 12. до 14. децембра 2018. у Београду и Чачку одржана је XV међународна конференција БДС на тему „Иновације и трендови у библиотекарству”.

Предконференцијски дан одржан је у среду, 12. децембра у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” (УБСМ) у Београду. Након поздравних речи др Богдана Трифуновића, председника Друштва, уследила је пројекција филма „Зашто волим библиотеку” ауторке Мирјане Нешић и радионица за више од 50 библиотекара „Променада 2030: шта су библиотеке урадиле а шта ви можете још” коју су водиле Милена Костић и Шејла Џидић из УБСМ, Мирјана Нешић из Библиотеке Београдске политехнике и Јасна Бркић из Библиотеке града Београда. У оквиру радионице присутне су поздравиле путем видео записа Кристин Мекензи, наредна председница IFLA у мандату 2019-2021, и Весна Вуксан, менаџер за стратешке пројекте IFLA.

Конференција се следећег дана преселила у Чачак, а Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” била је домаћин скупа на коме је присуствовало више од 200 библиотекара из земље и иностранства. Програм конференције је обухватио свечано отварање, два предавања по позиву (Бреде Карун из Градске библиотеке у Крању и Тилмана Тегелера, руководиоца Библиотеке Института за источну и југоисточну Европу у Регенсбургу), четири радне сесије са 25 презентација, отварање изложбе „Библиотеке Моравичког округа” у новој згради чачанске Библиотеке, обележавање Дана библиотекара Србије (14. децембар) са свечаном седницом Скупштине БДС на којој су додељене награде Друштва за 2018. годину, свечану вечеру и још много тога.

У свечаној сали Хотела Београд након химне „Боже правде” у интерпретацији хора чачанске Гимназије, под вођством професорке Мирјане Јаневске, учеснике и госте конференције поздравио је Мирослав Петковић секретар Скупштине Чачка. Поздравну реч је упутио и др Богдан Трифуновић, председник Друштва и директор Градске библиотеке у Чачку.

Радни део конференције обухватио је два предавања по позиву: Бреде Карун, директорке Градске библиотеке Крањ у Словенији и Тилмана Тегелера, шефа Одсека за библиотечке и електронске истраживачке инфраструктуре при Лајбниц институту у Регенсбургу у Немачкој. Током два дана и четири радне сесије које су уследиле стручњаци из Румуније, Шведске, Немачке, Словеније, Кипра, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Црне Горе, Хрватске и Србије, представили су свој рад, остварене пројекте или иницијативе. Теме њихових излагања биле су из области нових информација, медија и корисника, трендова у библиотекарству, креативности и иновативности, спреге библиотека и образовања итд.

На крају првог радног дана конференције отворена је изложба „Библиотеке Моравичког округа” у Дечјем одељењу у новој згради Библиотеке. Ова изложба је настала захваљујући иницијативи библиотекара чланова Подружнице БДС и са жељом да током конференције буде представљен један део богате библиотечке традиције у Моравичком округу. На 13 плаката представљене су четири јавне библиотеке из: Чачка (са огранцима у Заблаћу, Мрчајевцима, Прељини и Пријевору), Горњег Милановца, Ивањице и Гуче, потом специјалне библиотеке Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и Народног музеја у Чачку, вискошколска библиотека Факултета техничких наука у Чачку, школске библиотеке Прехрамбено-угоститељске школе у Чачку, Техничке школе Ивањица, ОШ „Милица Павловић” у Чачку и ОШ „Владислав Петковић Дис” у Заблаћу. Изложбу је отворила др Добрила Бегенишић, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије.

Трећег дана конференције обележен је 14. децембар – Дан библиотекара, а тим поводом одржана је свечана Скупштина БДС. Библиотекарима се обратиo др Богдан Трифуновић, председник БДС, након чега су уручене овогодишње награде

Награда Запис која се додељује за трајан допринос развоју библиотечко-информационе делатности додељена је проф. др Десанки Стаматовић (предлагач проф. др Гордана Стокић Симончић, Филолошки факултет Универзитета у Београду); награда Стојан Новаковић за оригинално ауторско дело на српском језику из области библиотечко-информационе делатности добиле су др Драгана Милуновић, Народна библиотека Србије (предлагач проф. др Жељко Вучковић, декан Учитељског факултета у Сомбору) и Љиљана Косијер, Градска библиотека Нови Сад (предлагач Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду), док су награду Најбољи библиотекар за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности за 2018. годину понеле Татјана Живковић, Народна библиотека “Илија М. Петровић” Пожаревац (предлагач Подружница библиотекара Браничевског округа, председница Вера Зарић Митровић) и Жаклина Николић, Библиотека Центар за културу Кладово (предлагачи Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда и Милена Димитријевић, директор НБ “Вук Караџић”, Велико Градиште).

На Скупштини је обележен и јубилеј 70 година од излажења првог броја часописа „Библиотекар” и представљен нови број часописа, а тим поводом говорила је главна уредница доц. др Драгана Грујић.

Сви регистровани учесници Конференције у оквиру материјала су добили примерак часописа „Библиотекар”, број 2 за 2018. годину, Зборник радова са прошлогодишње Конференције БДС „О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање”, као и „Библиографију превода америчке књижевности на српски језик” (издање БДС у оквиру пројекта “Књиге повезују људе” на 63. Сајму књига).

Завршну реч трећег дана конференције дао је др Богдан Трифуновић оценивши је врло успелом, нагласивши да је Чачак током два дана био центар библиотекарства у региону, а са најмодернијом и највећом зградом јавне библиотеке у земљи и путоказ развоја библиотекарства у Србији и шире. Он је захвалио програмском и организационом одбору, управи БДС, члановима жирија, предавачима и ауторима представљених радова, запосленима у Градској библиотеци Чачак, волонтерима Филолошког факултета у Београду, Више техничке школе струковних студија и Факултету техничких наука у Чачку. Захвалност је јавно упућена свима који су подржали конференцију и Дан библиотекара Србије: Министарству културе и информисања, Граду Чачку, компанијама Trevis, Softlink, Ebsco, Digit, Pearson, Аутопревоз Чачак, УТП Морава, Понс, Макробела, Винарији Живковића, Подруму вина Тодор, Туристичкој организација Чачка, Гимназији у Чачку и другима.

You may also like...