БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ            

ИФЛА: Библиотеке и УН у 2018. години (превод)

Ефикасне библиотеке представљају срце заједнице. Оне су центри учења и јачања, места за сусрете и формирање мреже познанстава, и носиоци иновација и креативности.

Управо из овог разлога Циљ 11 – одрживи градови и заједнице, представља одлично тле за приказивање начина на које библиотеке доприносе развоју заједнице. Да подсетимо, фокус овог циља односи се на обезбеђивање услова за сваког појединца да узме учешћа у животу локалне заједнице. Можете прочитати нешто више о Циљевима одрживог развоја Уједињених нација и библиотека на сајту ИФЛА.

У 2018. години ИФЛА ће прикупљати приче и доказе о томе како библиотеке помажу у остваривању Циља 11. ИФЛА блог започиње овај процес кроз представљање седам кључних тема које су прожете кроз десет потциљева, а које су повезане за библиотекама.

Библиотеке као кључни јавни сервис

Циљ 11.1 истиче да сви појединци имају право на безбедно и приступачно становање и основне услуге. Библиотеке се преко стотину година препознају као центри за пружање основних услуга и најбоља места у којима  појединци могу да читају, уче и побољшавају своје животе. Библиотеке су ту чак и за оне појединце који немају свој дом; ИФЛА је објавила водич за библиотеке које услужују бескућнике.

Библиотеке као регенератори

Циљ 11.3 наглашава потребу за одрживим планирањем и управљањем насељима. Библиотеке још увек имају јаку грађанску вредност и могу играти водећу улогу у процесу враћања просперитета у претходно разорена подручја, као што препоручује и овај чланак Goethe Institutа. Библиотеке могу у потпуности препородити окружења, од Пекам библиотеке у Лондону до нове библиотеке у Штутгарту у Немачкој.

Библиотеке као чувари културног наслеђа

Циљ 11.4 говори о важности очувања културног наслеђа. Музеји и галерије чувају слике, скулптуре и друге објекте, а библиотеке писано наслеђе. Књиге, рукописи, новине које чувају – и све већи број веб сајтова – представљају основу за разумевање наше прошлости. Чинећи огромну мрежу стручности и посвећености, библиотеке из целог света су од суштинског значаја за постизање овог циља, како наглашава и ИФЛА у својој изјави из 2017. године.

Библиотеке као хитне службе

Циљ 11.5 говори о спремности на катастрофе и потребу да се планира најгоре да би се то избегло. Саме библиотеке, наравно, нису имуне на штету од природних и катастрофалних непогода. ИФЛА Регистар ризика нуди допуну националним регистрима јединствених колекција, како би помогли у кризним временима.

Но, библиотеке нису само жртве. Оне су центри заједнице, те служе и као секундарне хитне службе и у оваквим ситуацијама обезбеђују приступ интернету. Као што смо видели у Тексасу након урагана 2017, библиотеке су доказале свој потенцијал – биле су као сидро у погођеним подручјима.

Библиотеке као редуктори отпада

Циљ 11.6 истиче потребу градова да смање утицај на животну средину: загађење, отпад и коришћење земљишта које би у супротном остало зелено. Саме библиотеке често служе као пример принципа зелене градње – Гринпоинт библиотека у Бруклину, Њујорк чак дели зграду са Образовним центром за животну средину, а ИФЛА група за животну средину, одрживост и библиотеке (IFLA’s Environment, Sustainability and Libraries Special Interest Group) има сопствену “чеклисту” за зелене библиотеке. Међутим, библиотеке су, такође, и претеча економије дељења – омогућавају да једна књига послужи многим корисницима. Данас постоје и бројне приче о библиотекама које посуђују и друге ствари, као што су алати, како би смањили трошкове и отпад.

Библиотеке као јавни простор

Циљ 11.7 позива на безбедан, инклузиван и доступан простор за све. Ова улога библиотеке је важна, јер се многе групације и даље осећају несигурно на многим местима која би требало да буду доступна за њих. Ризик од узнемиравања, строги друштвени кодови, криминал, бука и физичка недоступност често чине места мање јавним него што би требало да буду. Концепт библиотеке као “трећег места” је већ установљен, а ИФЛА нуди бројне водиче осмишљене тако да се сви осећају добродошлим у библиотекама. Један од најбољих примера долази из Колумбије, где се библиотеке ангажују у пружању помоћи заједницама угроженим насиљем тако што нуде место за разговор и креирање мирне будућности.

Библиотеке као развојни центри

Циљ 11a фокусира се на везу између урбаног и руралног развоја. Кроз мрежу стручњака уједињених истим вредностима и циљевима, улога библиотека се у овом случају огледа у активностима – од покретних библиотека које путују из градова у околна насеља (као у Гани) до коришћења TV White Space технологије како би сви имали приступ интернету. Добар пример повезивања главног града са руралним крајевима долази из Националне библиотеке Уганде, са седиштем у Кампали, где локалне библиотеке и телецентри обезбеђују информације, знање и вештине женама које се баве пољопривредом.

Јасно је да овај преглед не обухвата све што библиотеке раде у својим заједницама. Аустралијско друштво библиотекара дало је приказ паметних градова које описују библиотеке као урбане развојне центре, технолошке жиже, подршку за бизнис и предузећа, и места за учење. Извештај Института за музејске и библиотечке услуге наглашава да библиотеке могу да се ангажују – и повећају – благостање заједнице.

Преузето са: http://blogs.ifla.org/lpa/2018/02/12/sdg-11-an-introduction-for-libraries/ 

Објављено под: IFLA, Уједињене нације

Comments are closed.