БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ            

Јавна расправа о Стратегији развоја културе

Председник Библиотекарског друштва Србије, др Богдан Трифуновић, учествовао је на последњој јавној расправи нацрта “Стратегије развоја културе у Републици Србији 2017-2027”, коју је Министарство културе и информисања организовало у Народној библиотеци Србије у четвртак 28. септембра 2017. године.

Подсећамо да је почетком јуна ове године Министарство културе и информисања јавности представило нацрт Стратегије и позвало на достављање предлога за измене и допуне текста. БДС је 5. јуна проследило позив и документ својим члановима, омогућивши и директне измене у тексту који је подељен члановима путем званичне БДС листе на интернету. Током непуна четири месеца мали број колега-чланова Друштва узео је учешћа, оставивши своје коментаре или предлоге за унапређење нацрта Стратегије. Без обзира на то, Друштво је припремило своје предлоге који се тичу пре свега положаја библиотечко-информационе делатности у оквиру овог текста, који би требало да буде основа и будућих измена и допуна “Закона о културу”, а последично и других закона који се ослањају на највиши закон за област културе у Републици Србији. Такође су дате и практичне сугестије где у тексту треба интервенисати, а искоришћена је прилика и да се у делу Стратегије који се односи на удружења предложе измене које би требало да оснаже положај удружења као што је БДС у будућој културној политици и стратегији наше земље.

Председник БДС се пријавио за расправу као, како се испоставило, једини представник библиотечко-информационе делатности, и према плану и расположивом времену укратко приказао најважније предлоге БДС који би требало да уђу у коначни текст. Утисак је да су установе културе биле недовољно заступљене или заинтересоване за расправу, коју су већим делом обележили представници удружења и невладиног сектора. Коначни предлог измена у тексту “Стратегије развоја културе у Републици Србији 2017-2027” прослеђен је Министарству културе и информисања и може се преузети са доњег линка.

БДС – ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА СТРАТЕГИЈЕ

????????? ???: јавне расправе

Comments are closed.