БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ            

ИЗЛОЖБА О СТОЈАНУ НОВАКОВИЋУ

Из Народне библиотеке Србије

Изложба под називом ” Стојан Новаковић; државник, научник, библиотекар” биће отворена у четвртак, 3.септембра 2015. са почетком у 12, 00 часова у Народној библиотеци Србије.

Изложба се реализује поводом сто година од смрти једног од најзначајнијих интелектуалаца 19. века, политичара и државника познатијег и признатијег по свом научном деловању, иако је неколико пута био министар и два пута председник владе, и то у кризним и преломним тренуцима по Србију. Разнородност, обим и квалитет рада Стојана Новаковића изазов су за свакога ко жели да представи заоставштину једног књижевника, филолога, историчара књижевности, преводиоца, историчара, библиотекара, библиографа, археографа, археолога, музеолога, хералдичара, правника, политичара, дипломате, државника и академика.

Биће изложена оригинална грађа из Народне библиотеке Србије и репродукције из личног фонда Стојана Новаковића који се чува у Архиву Србије. Посетиоци ће имати прилике да виде оригинална издања књига чији је аутор Стојан Новаковић, дела који прате његов живот и рад од првих школских радова до водећих домаћих и светских научних институција, документе који илуструју његово политичко и дипломатско деловање, његове преводилачке радове, као и преводе његових дела на друге језике и студије о различитим темама из живота и рада Стојана Новаковића.

Аутор изложбе је Душан Никодијевић, стручни консултант МашаМилорадовић, а дизајн поставке и католога радио је Никола Вукановић.

Изложба ће бити отворена до 3. октобра 2015.

Plakat - Stojan Novakovic

 

 

Објављено под: Вести, Најаве, сарадња

Ознаке:

Comments are closed.